Reklama
 
Blog | Martin Fafejta

Miloš Zeman nemá žádnou moc

 Tedy má, ale jen proto, že mu to někteří uvěřili.

Má Miloš Zeman nějakou ústavou danou moc? Vlastně nemá. Má určité ústavní pravomoci, jistou část moci si zatím sám úspěšně uzurpuje, ale žijeme v systému parlamentní demokracie, ne prezidentské a Miloš Zeman nemá jinou moc, než jakou měli Václav Havel a Václav Klaus. Politiku může ovlivňovat především tak, jak ji ovlivňovali jeho předchůdci, tedy silou své autority. A autoritu postupně ztrácí, to je vidět i na volebním debaklu jeho vlastní strany. Lidé, kteří mají v této zemi určité renomé, od něj odmítají převzít profesorské dekrety, státní vyznamenání – to tu ještě nebylo (Jan Švankmajer sice odmítl vyznamenání od Václava Klause, ale ten odmítal jakákoli státní vyznamenání, i ta zahraniční, s osobou Václava Klause jako takovou to nemělo nic společného). Oslav vzniku Československa se nezúčastní mnozí rektoři, někteří primátoři, nejeden politik dává jasně najevo svou distanci od Miloše Zemana – s tím se půl roku po své volbě Václav Klaus rozhodně nesetkával.

Miloš Zeman má moc jen proto, že si někteří politici, novináři, ale i občané myslí, že tu moc má. Některé to těší, někteří se toho děsí, ale v onu moc věří, a tak ji vytvářejí a udržují při životě. Momentálně v existenci této moci věří především členové ČSSD. Ale tato moc je jen určitou autoritou, nebude-li autority, nebude moci. Pokud politici přestanou Miloše Zemana poslouchat ve věcech, ve kterých nemá pravomoci, jeho moc se rozplyne jako pára nad hrncem. Nic tu nebude, jen osamocený muž, kterému kdysi někdo věřil, že má moc.

Uvidíme, jak se bude vše vyvíjet, ale víra v moc Miloše Zemana je iracionální a sebezničující. Už to snad začínají chápat technologové moci ze SPOZ, kterým volby uštědřili pořádnou facku. Možná to brzy dojde Jiřímu Rusnoku a rezignuje, neboť mu dojde, že si svým angažmá na straně Miloše Zemana jen ničí jméno. Jsem zvědav, kdy to dojde i Zemanovým věrným z ČSSD. Zatím jsou natolik zaslepeni vírou v prezidentovu moc, že si neuvědomují, jak si sami ničí svou politickou kariéru. Chtějí-li se dostat k moci, těžko se jim to povede s rozvrácenou ČSSD nemající žádný kredit a respekt u potenciálních koaličních partnerů. Hašek a jeho věrní ženou stranu k předčasným volbám, do kterých vstoupí jejich strana natolik oslabená, že si o současném, nijak velkolepém postavení, bude moci nechat jen zdát. Ale jestli je Haškovým politickém snem dosáhnout po dalších volbách křesla ministra zemědělství ve vládě Tomia Okamury, tak jeho chování chápu. Chtěl bych jej však upozornit, že i takto postavený cíl bude asi příliš vysoký. Ale třeba si myslí, že stačí pouhá vůle Miloše Zemana a Hašek a jemu věrní se stanou pány této země. Říká se tomu život v bludu a postihlo to i jedince s mnohem větším osobním potenciálem než má Michal Hašek…

Reklama