Reklama
 
Blog | Martin Fafejta

Mobil diskriminující muže

Na trhu se objevil nový mobilní telefon určený speciálně pro ženy. Má funkce, které někteří muži neocení, třeba menstruačně-ovulační kalendář, ale i takové jako výpočet nad(pod)váhy, jež by mnozí z nás mužů uvítali třeba na svých mobilních outdoorových mazlíčcích. Jak dlouho ještě budeme čekat na mobily pro muže?

Jak padlo v diskusi k recenzi tohoto mobilu na idnes, na muže nikdo nemyslí? „Tiše závidím ženám a mrzí mě, že něco podobného nedělají pro muže. Třeba takovej alkoholovej kondiciogram by se hodil (kterej den můžu pít a kolik, aniž by mě druhej den bolela hlava). Nebo krokoměr, ten by se taky hodil. Řešil by, jak daleko je nejbližší hospoda, kolik spálím cestou kalorií a neunavím-li se chůzí příliš (nemám jet radši taxíkem?) a mám-li si vzít na cestu lahváče. Prostě byl by uzpůsobenej potřebám, který muž řeší dnes a denně,“ pravil anonymní diskutér. A nejen kondiciogram a krokoměr, ale v mobilu pod menu „život žen“ najdeme i výběr typu vůně, která se hodí pro naši osobnost, výpočet spotřebovaných kalorií a podváhy či nákupní seznam. I my muži chceme nakupovat, počítat si kalorie a vonět!
Kde je menu „život mužů“ v mém mobilu? Nikde! A to si představte, že do nákupního seznamu si můžete položky i vyfotit! Žena chce třeba svému muži koupit spojler, ale neví jak vypadá. Nechá si ho proto nafotit a již se nesplete. Ale co já v obchodě, jak poznám dětskou krupičku s obyčejným papírovým nákupním seznamem v ruce? A tak nakonec, deprivován, na nákup ani nevyrazím. Co je diskriminace, když ne tohle?
Ale stejně je nejúchvatnější počítač spálených kalorií. Když jsem si kupoval svůj outdoorový Siemens, činil jsem tak s vůlí sportovat a hubnout. Ale na co mi to sportování je, když mi mobil ani nespočítá, kolik kalorií jsem spálil? To mám snad každý den zkoušet, jestli se ještě vejdu do všech kalhot? A těch možností, které vám mobil dává! Nejen sportem, ale povídáním a mluvením se dají spalovat kalorie, stačí si do mobilu jen zapsat, kolik jste toho za den namluvili a kolik napovídali a už víte, oč jste hubenější. Ale hubnout se dá i žehlením a vařením a podobnými činnostmi, jen mytí auta, šroubování, vrtání a vynášení koše chybí. Snad se toho dočkáme v příští verzi mobilu, když výrobce do svého počítadla zahrnul i surfování či hraní hokeje a fotbalu. A recenze takového mobilu se snad již nebude jmenovat „Dámy, s tímto mobilem můžete i zhubnout!“, ale „Lidé, s tímto mobilem můžete i zhubnout!“ Zatím mi nezbývá, než si na hubnutí pořídit maximobil od Jablotronu.

Ano, jsem skutečně rozhořčen. Proč si jen ženy mají denně počítat nadváhu, proč jen ženy smí být v naší společnosti anorektické a bulimické!? I já se chci nechat denně svým mobilem kontrolovat, jestli nejsem tlustý, a pak s vystouplou bradou pokradmu zvracet do záchodové mísy!

Reklama