Reklama
 
Blog | Martin Fafejta

Pamflet proti dvanácti čurinům

 Aneb o hlouposti a aroganci předvolebního klipu ČSSD „Mangificient 12“.

 

 

Dvanáct čurinů, jak nazvala ty chlápky v kvádrech jedna má studentka, nám chce cosi sdělit v nejnovějším předvolebním klipu ČSSD.

Ten klip ve mne vyvolával nejdříve neskutečné salvy smíchu – prý „americký styl“ kampaně! Duch Lieutenant-Colonela Tvrdíka stále ještě bloudí po Lidovém domě? Ale pak mne z něj zamrazilo a cítil jsem stále silnější a silnější pobouření. Já naivka doufal, že určité věci jsou v době postparoubovské pryč, ale kdeže!

Reklama

Jak je ta vaše kampaň falešná! (Nechtělo se mi parafrázovat pana prezidenta, ale lepší slovo mne nenapadlo.) Koho chcete oslovit? Váhající středové voliče? Myslíte, že jejich problémem jsou zbohatlíci s kurvami? Zapšklé levičáky chcete přebrat komunistům? Pokolikáté už?

Proti komu se stavíte? Sami proti sobě? Copak vaše strana nedisponuje arogantními a agresivními tupci? A nemyslím jen pana Bendu a jeho „statečné“? Před zhovadilými řidiči nás chcete chránit? To je ten problém s nerovností v naší společnosti? A jak to přesně uděláte?

A když bojujete s tou nerovností, proč jste netočili v sociálně vyloučených lokalitách? Nejsou pro vás dost chic? Nechcete se přizpůsobovat ve vlastní zemi? A kdo jsou ti muži s cedulemi na schodech? Kde je najdu? Jako bezdomovci nevypadají. A ti, co kolem nich chodí, jsou zlí burziáni z vólstrýtu? Nebo ještě zlejší manažeři a bankéři? Taky by to mohli být vysokoškolští učitelé, někteří z nich také chodí do práce v obleku. Ostatně, jak je vidět v klipu, i vy chodíte v obleku. Jste to vy?

A jak si představujete tu rovnost, za kterou „statečně“ bojujete“? Bojujete proti diskriminace menšin, nebo genderové nerovnosti? Nebo proti čemu? Skutečně proti tomu chlápkovi s kurvama? To je ten problém? Váš problém? Závidíte mu? Já ne, fakt ne. Zaměřujete se na ty, co závidí druhým kurvy? Pro ně chcete vybojovat rovnost?

Abych řekl pravdu, já ve vašem klipu vidím hlavně snahu znovu rozdělovat společnost. My „spravedliví“ proti zbohatlíkům a vlastně vůbec těm bohatším! A je mi z vás na zvracení. Arogantní zbohatlíci že mezi vámi nejsou? Jsou – a kolik! Tak už konečně začněte sami u sebe, břevnem ve vašem oku, třeba vám pak uvěřím. A taky se znovu a lépe pokuste popřemýšlet nad nerovnostmi v naší společnosti a nad tím, kdo, co a jak by měl řešit. Doufám, že v té době bude oněch dvanáct čurinů už dávno za horizontem událostí.